sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Mopoautot ovat vain tientukkeena.

Monesti on kuullut kiroiltavan sitä, kuinka mopoautot tukkivat liikenteen körötellessään 45km/h kuudenkympin alueella. Usein ajatellaan, että on turvallisempaa ajaa hiljempaa, mutta eikö se loppujen lopuksi riskeeraa liikennettä entistä enemmän? Sillä aina löytyy niitä kuskeja, jotka eivät jaksa millään körötellä alhaista vauhtia mopoauton perässä kaistalla, jossa ei saisi ohittaa, mutta silti nopeuden oikeasti kuuluisi olla paljon enemmän, mitä mopoauto kulkee. Aina löytyy niitä kuskeja, jotka liikennesäännöistä huolimatta ohittavat nämä hidastelevat mopoautot ja saattavat toiminnallaan aiheuttaa vaaratilanteita.
Vaikka nopeusrajoitus on sinänsä ymmärrettävä ja halutaan suojella nuoria pitämällä vauhti alhaisena, niin monet ovat kokeneet niin alhaisen vauhdin vain haittana – tiet ruuhkautuvat ja vaaratilanteita saattaa syntyä sellaisten henkilöiden toimesta, jotka eivät jaksa ajaa hiljaa ’muovikoppien’ perässä. Olen myös monesti törmännyt tilanteisiin, joissa viritettyjä mopoautoja, sekä muita samankaltaisia kulkuvälineitä, ei sakoteta vaikka ne kulkisivat yli 50km/h. Tämä johtunee siitä, että poliisit joutuisivat sakottamaan lähes kaikki mopoautoilijat, mopoilijat ja skoottereilla ajajat, kun viritettyjä kulkuvälineitä tulee vastaan lähes jatkuvasti.
Olen myös kuullut, että heidän mielestään olisi paljon kätevämpää, mikäli nopeusrajoitus olisi esimerkiksi kymmenen kilometriä tunnissa enemmän, kuin nykyisessä lainsäädännössä sanotaan. Silloin vauhti pysyisi kohtuullisena, eikä takana ajajalla välttämättä menisi hermot alhaiseen vauhtiin niin nopeasti, vaan hän saattaisi jaksaa ajaa kyseistä vauhtia mopoauton takana niin kauan, kunnes mopoauto tai hän poistuisi kaistalta tai ohituskaista alkaisi.

Olen itse henkilökohtaisesti törmännyt näihin tilanteisiin muun muassa kotimatkallani. Jyväskyläntie on välillä ongelmallinen mopoautojen vuoksi. Mopoautot saattavat tulla rampista Jyväskylän tielle ja välillä he jäävät ajamaan keskellä tietä, jolloin ohittaminen on lähes mahdotonta, sillä kyseisellä tiellä ei saa ohittaa. Vaikka matka ei aina olekaan kovin pitkä, jonka mopoauton perässä saattaa joutua ajamaan, niin silti viidenkymmenen kilometrin tuntinopeus tuntuu puuduttavalta keskellä moottoriliikennetietä, kun vauhtia saattaa joutua tiputtamaan puoleen alkuperäisestä vauhdista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti